Seminar za animatore i suradnike u radu s osobama s invaliditetom i njihovim obiteljima

Zaposlenici Udruge za pomoć osobama s mentalnom retardacijom sudjelovali su u subotu, 22. listopada 2011., na seminaru za animatore i suradnike u radu s osobama s invaliditetom i njihovim obiteljima koji se održavao u prostorima Katoličkog bogoslovnog fakulteta u Đakovu.

Nadbiskupijsko povjerenstvo za pastoral osoba s invaliditetom i članova njihovih obitelji odlučilo je da je ovogodišnja tema seminara. Posebni (specifični) oblici komunikacije osoba s invaliditetom i djece s teškoćama u razvoju.

Nakon uvodne molitve i pozdrava sudionicima vlč. Alojza Kovačeka, slijedilo je predavanje u dva dijela s gore navedenim naslovom koje je održala doc. dr. Ljubica Pribanić s Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta u Zagrebu. Prvi je dio svoga predavanja doc. dr. Pribanić posvetila potpomognutoj komunikaciji. Prikazala je razlike između gestovnoga i grafičkoga oblika komuniciranja. U drugom se dijelu posvetila predrasudama i činjenicama o znakovnom jeziku. Ukazala je na razliku znakovnoga jezika kao prirodnoga jezik gluhih osoba od simultane znakovno-oralne komunikacije. Predavanje je učinilo još zanimljivijim asistiranje dr. sc. Marine Milković koja je sudionike uvela u svijet znakovnog jezika prevodeći dvije glasovno reproducirane rečenice na znakovni jezik. Nakon zanimljivog predavanja uslijedile su dinamične radionice.

Radionicu s temom „Potpomognuta komunikacija“ vodile su dr. sc. Marina Milković  i Gorana Müller, prof. logoped.  Prikazani su različiti oblici komunikacije s osobama s posebnim potrebama kroz aktivno sudjelovanje svih prisutnih sudionika.

Radionicu  „Znakovni jezik“ vodile su Lea Dukić, prof. logoped i Emilija Ujević, prof. logoped. Sudionici su se izravno upoznali s korištenjem znakovnog jezika te su usvojili jednostavnije riječi i rečenice.

Radni dan zaključen je raspravom na kojoj je doc. dr. Ljubica Pribanić istaknula važnost smanjivanja i uklanjanja predrasuda o osobama s invaliditetom i teškoćama u razvoju što jest zadaća nas koji smo na bilo koji način uključeni u njihov život i rad.

Odgovori