Dani otvorenih vrata u Udruzi Neven

Slika

Ove godine smo po prvi puta sudjelovali na Danima otvorenih vrata kako bi široj javnosti mogli predstaviti svoj rad, projekte i programe koje provodimo. Nastojimo promicati integraciju djece s teškoćama u razvoju te osoba s invaliditetom u društvenu zajednicu s ciljem smanjenja njihove socijalne isključenosti, poboljšanja kvalitete života, osnaživanje kao i poticanje na aktivno sudjelovanje u društvu, sportu te obrazovanju u sklopu njihovih mogućnosti.

Tijekom tri dana održali smo kreativne i poučne aktivnosti u sklopu radionica za osobe s teškoćama u razvoju, djeci kojima je potrebna rana razvojna podrška i njihove roditelje. Obuhvatili smo poticanje i promicanje psihološke podrške o osnaživanju, samostalnosti, brige o sebi, važnosti prepoznavanja i postavljanja granica, motivacijskog osnaživanja, podrška roditelj roditelji te suočavanje i prihvaćanje životnih promjena.

Tema ovogodišnjih vrata bila je „Granice su ljubav“ gdje smo sadržaje prilagodili radionicama. Započeli smo s najmlađima od 3-7 godina sa kreativnom radionicom koju su održale kolegice logopedinja, edukacijska rehabilitatorica, psihologinja te odgajatelj.

U poludnevni boravak su došli i mali gosti 1.A razreda O.Š. Vladimira Nazora, Đakovo u pratnji učiteljice Suzane Vujinović. Pjesmom i poklonima uljepšali su nam dan.

Osim radionice za djecu, organizirali smo i poučnu radionicu za korisnike poludnevnog boravka gdje smo pokušali pojedine situacije sagledati iz različitih perspektiva pa smo tako imali sestru jednoga našeg korisnika i ljude koji u obitelji nemaju osobe s teškoćama u razvoju. Svoje mišljenje o granicama, kaznama, konfliktima, riječi ne i sličnim situacijama iznijeli su i naši korisnici udruge koje možete poslušati i na našem You tube kanalu. Nismo zaboravili članove obitelji osoba s teškoćama u razvoju pa smo tako posljednjega dana ove manifestacije održali predavanje pod nazivom Kako postaviti granice i izbjeći nepoželjna ponašanja. 

Dane otvorenih vrata svakako ćemo organizirati i iduće godine gdje vjerujemo da će nam tada doći još više ljudi koji nisu povezani s udrugom kako bi vidjeli što sve radimo i na koji način funkcioniramo.